Tekst: Han Marsman
Foto’s : Martijn de Leest
Op donderdag 17 oktober verwelkomde voorzitter Peter Stolk de eerste spreker van de maand in het seizoen 2019/20. Dennis Higler uit Amersfoort, scheidsrechter in het betaald voetbal, had de weg naar Deventer gevonden. In het weekend ervoor nog actief als scheidsrechter bij Hongarije – Azerbeidzjan en de volgende morgen klaar om het vliegtuig naar Brazilië te nemen om als VAR te fungeren op het WK onder 17.
In 2010 debuteerde hij in het betaald voetbal. Na wedstrijden in de eerste divisie volgde in 2011 het debuut in de eredivisie. Sinds 2017 wordt hij ook aangesteld voor wedstrijden in het buitenland (UEFA/FIFA).
Zijn motto is “geef voetballers zoveel mogelijk speelruimte, los het bij overtredingen zo klein mogelijk op, durf echter hard op te treden als dit nodig is”. Hij maakt daarbij gebruik van 3 B’s: beschouwen, benoemen, bepalen. Het beste resultaat is er in zijn ogen als achteraf niemand meer weet wie de wedstrijd gefloten heeft.
Een scheidsrechter moet goed communiceren met zijn/haar assistenten en de spelers. Leg uit -indien nodig- wat en waarom je een beslissing neemt, weet ook dat niet altijd situaties helder zijn (er is soms een grijs gebied dat op meerdere wijzen geïnterpreteerd kan worden). Aan de hand van een clipje met beelden met Stijn Vreven -op dat moment trainer van NAC- laat Dennis zien/horen hoe je door een situatie te benoemen de angel uit een emotie haalt en zo bij een incident rust creëert.
4e official en Var
Als scheidsrechter in het betaald voetbal werk je ook met een 4e official, dus met een paar extra ogen en oren. Vorig seizoen is bij 4 situaties (doelpunt, mogelijke strafschop, mogelijke rode kaart en persoonsverwisseling) ook nog de inbreng van de VAR van belang. De communicatie verloopt via piepsignalen en via de headset. De scheidsrechter filtert de signalen/adviezen en neemt de beslissing. Maak dus duidelijk wat je van de anderen verwacht, hoe je op hen vertrouwt en bouwt. Soms moet je daarbij je primaire reactie inhouden en tot 10 tellen. Even wachten en tijd kopen kan helpen om de greep op de wedstrijd vast te houden. Soms ook niet …dan is een snelle actie geboden. Hij legde dat uit met beelden van Go Ahead Eagles – RKC (finale nacompetitie), waarin hij voor een overtreding van RKC floot en op weg naar de situatie een overtreding op een andere RKC-speler zag. Om de situatie niet te doen escaleren kreeg de Eagle onmiddellijk geel en was de kou voor de geraakte RKC-speler uit de lucht. Vervolgens kreeg de eerste overtreder geel en werd het spel hervat met een vrije schop voor Go Ahead.
Sluiting
Het advies van Dennis is: maak dus een duidelijke inschatting van de situatie en handel ernaar. Je gezag wordt bepaald door je gedrag. Wat je uitstraalt krijg je terug. Wie respect verwacht moet ook respect tonen, Wees duidelijk zonder arrogant of agressief te zijn. Door overleg kom je -ook als scheidsrechter- veel verder.
Dat Dennis zijn eigen wijze lessen waarmaakt blijkt uit het feit dat hij in zijn 330 wedstrijden in het betaald voetbal -tot nu toe- slechts 675 rode/gele kaarten heeft getrokken!
Na ruim 1 ½ uur werd Dennis door Peter Stolk bedankt voor zijn inspirerende bijdrage. Met een bos bloemen en een tas vol Deventer lekkers ging hij -met een korte stop thuis- op weg naar het WK.