Door: Han Marsman Foto’s: Han Marsman
Op reis met Sander
Donderdag 18 april 2024 was in de serie ‘spreker van de maand’ Sander de Brito Roque te gast bij de DSV. Hij komt uit Woudrichem, is 34 jaar oud en heeft al vele stappen in KNVB-land gezet. Als 16-jarige ontving hij zijn scheidsrechtersdiploma en is hij voor de KNVB gaan fluiten. De eerste stappen als scheids gaan snel en rond zijn 20 floot hij al in de hoogste amateurgroep. Daar heeft hij het ook bij gelaten. Hij hoeft niet zo nodig de stap naar het betaalde voetbal te zetten. Wel vond/vindt hij het leuk om scheidsrechters op te leiden. Zo werd hij docent bij de KNVB (en ook enige tijd hoofddocent opleidingen) en is hij ook actief als coach voor collega-scheidsrechters en aanstormende talenten. Na enkele jaren als sportconsulent te hebben gewerkt is hij nu werkzaam als salesmanager bij een firma die ledverlichtingen in stadions levert.
Vanuit de voetbalbond is hij in het kader van de maatschappelijke projecten van de KNVB veel in het buitenland geweest. Als ‘spreker van de maand’ nam hij ons met woord en beeld mee naar Suriname. Langere tijd was daar geen Nederlandse opleider geweest toen hij vanuit de KNVB in 2018 gevraagd werd om daar 2 wekenlang scheidsrechters te begeleiden, nascholingslessen te verzorgen en zijn ervaringen met Surinaamse scheidsrechters te delen. Hij was zich bewust van het koloniale verleden en kreeg ook duidelijk te horen welke buurten in Paramaribo (zijn verblijfplaats) onveilig waren. De scheidsrechterscommissie van de Surinaamse voetbalbond (veel oudere heren) nam hem onder zijn hoede en vergezelde hem bij alle reizen naar de lesplaatsen in West- en Oost Suriname.
In Suriname worden op alle niveaus de wedstrijden voorzien van een arbitraal trio en stelt de landelijke commissie dit voor het hele land vast. Voor iedere wedstrijd wordt een goede vergoeding (rond 50 Euro) gegeven en veel arbiters fluiten per weekend meerdere wedstrijden. (Kassa!!!) Sander gaf telkens 2 uur les, vaak in een oud schoollokaal. Grote groepen, hoge opkomst. Veel ambities, scheidsrechter-zijn verhoogt je status en met de vergoedingen stijg je op de economische ladder. Er zijn in Suriname ook veel vrouwelijke scheidsrechters en ook zij waren rijkelijk aanwezig bij de nascholing.
Bij het coachen van scheidsrechters deed hij een vreemde ervaring op. Ergens in Suriname kwam een arbitraal trio het veld op met de spelers van de thuisclub. Er werd getost en afgetrapt en toen legde de scheidsrechter het spel stil … er was geen tegenstander. Na dertig minuten werd de wedstrijd gestaakt.
Wat bleek: de uitclub had gemeld niet te komen. Waar in Nederland dan arbiter en andere betrokkenen te horen krijgen dat zij niet hoeven af te reizen (de wedstrijd is dan al afgelast) wordt in Suriname dit op een geheel eigen manier afgehandeld. Lands wijs … lands eer!
Als kers op de pudding mocht Sander op de laatste avond een topper in de Surinaamse competitie fluiten: WBC tegen veelvuldig kampioen Robin Hood. Het was warm (31 graden). Er moest dus veel gedronken worden en tactisch omgegaan met de looplijnen. Ook een goede ervaring om niet alle energie in de eerste helft in te zetten. Maar het lukte en met een 0 – 4 overwinning trok Robin Hood aan het langste eind!
Zo nam Sander ons mee op reis naar Suriname en benadrukte dat hij door de KNVB gefaciliteerd zo veel van de wereld heeft mogen zien en ervaren hoe scheidsrechters in de vreemde omgaan met het spelletje. Leerzaam voor zijn functioneren in mens en maatschappij in Nederland. Rond de klok van 22.00 uur bedankte voorzitter Peter Stolk hem voor zijn inbreng en mocht hij met een bloemetje en een pakket van onze sponsor Wines and welcome de thuisreis aanvaarden.