De letterlijke vertaling van Excelsior is steeds hoger/beter. De spelers deden de naam van club eer aan door met 7-1 te winnen van ADO met als gevolg dat alle kenners dachten dat ze NAC ook wel gemakkelijk zouden verslaan om zo het eredivisieschap veilig te stellen. Het liep echter heel anders in Breda, want wat mis kon gaan voor Excelsior ging ook mis met als desastreus gevolg een 6-2 nederlaag en dezelfde kenners zijn er nu van overtuigd dat ze in Breda volgend jaar weer eens eredivisievoetbal hebben.

Boerenverstand is hier weer eens een uitzondering op, want wij geven Excelsior nog een goede kans om verder te komen en dat is natuurlijk een zeer gedurfde uitspraak. Vanzelfsprekend ondersteunen wij onze voorspelling met de nodige lessen uit de geschiedenis:
Afgelopen week handhaafde Bochum zich in de Bundesliga door uit bij Düsseldorf met 3-0 te winnen en dat nadat ze thuis met 3-0 hadden verloren. Met andere woorden: bij dit soort wedstrijden is echt van alles mogelijk. De penningmeester van Vitesse (als die er nog is) sprong een gat in de lucht, want door een bepaling bij de overgang van trainer Letsch naar Bochum ontvangen de Arnhemmers nu een bonus van enkele tonnen.

Barcelona verloor in 2017 uit bij Paris Saint Germain met 4-0, kwam thuis op 3-0 waarna de Parijzenaren dachten de volgende ronde te hebben bereikt door de 3-1 te scoren. Maar door drie late doelpunten presteerde Barcelona het onmogelijke en won het met 6-1. Een ware remontada.

NAC is zelfs voor de Keukenkampioen divisie een middelmatige ploegje. Zo werd er in dit seizoen voor de beker verloren van Quick Boys. Heel moeilijk moet het dus niet zijn.

Excelsior kan verder nog hoop putten uit de vele hoge uitslagen die er al eens zijn geweest; Feyenoord won in 1960 met 9-5 van Ajax en de Amsterdammers wonnen op hun beurt in 2020 met 13-0 in Venlo. We hebben al eens geschreven over een wedstrijd op Madagaskar die eindigde in 149-0, maar in het buitenland zien we toch ook hoge uitslagen bij serieuze wedstrijden, Zo won Argentinië ooit eens met 12-0 van Ecuador en de Nederlanders herinneren zich de 12-1 tegen Malta nog wel…

En natuurlijk is daar de aftredend cabaretkoning Youp van ’t Hek met zijn legendarische uitspraak: “Van Duitsers heb je pas gewonnen als ze in de bus zitten.” Onze Eagles dachten eraan toen de bus onderweg stil werd gezet na de gewonnen play off finale tegen FC Utrecht. De Domstedelingen hadden zich dat niet bedacht in de 87e minuut en dat zou een les moeten zijn voor de Rotterdammers in de allesbeslissende wedstrijd tegen NAC a.s. zondag.

Wij hopen hoe dan ook op een leuke wedstrijd. Mochten wij ernaast zitten met onze voorspelling, dan komt dat doordat wij met onze gedachten nu al bij de DSV EK-poule zijn: gelet op onze reputatie zijn we natuurlijk verplicht om deze te winnen. Gezien het deelnemersveld en de merkwaardige puntentelling (meer punten voor een juiste uitslag dan voor het correct voorspellen van de halve finalisten), is dat nog een hele opgave…