Danny Makkelie telde bij Italië tegen Kroatië acht minuten blessuretijd bij. Wie de beelden terugkijkt, zal zien dat dit terecht was: alleen de wissel van Modric duurde al langer dan een minuut. Hij liep langzamer van het veld af dan Biden naar een vliegtuig.
Kroatië heeft kennelijk zoveel invloed in de UEFA dat dit einde toernooi voor Makkelie betekende. Het meest opmerkelijke is dat niet de scheidsrechters, maar de VAR de blessuretijd bepaalt en die beide heren die daar als VAR fungeerden, mogen gewoon blijven op het toernooi.
Gevolg hiervan is natuurlijk dat geen enkele scheidsrechter ook nog maar het minste risico zal nemen met blessuretijd. We zagen al bij Italië – Zwitserland: ondanks de negen wissels bedroeg de blessuretijd slechts twee minuten. Dit had overigens geen invloed op de wedstrijd; de Italianen zouden ook met een uur extra tijd nog niet hebben gescoord en liggen terecht uit het toernooi. Nu hebben de Kroaten helemaal hun zin: èn Makkelie èn de maffiosi naar huis. We bedoelen hier natuurlijk ‘tifosi’ maar dat allitereert niet zo lekker.
Bij het WK in Qatar werd juist wel veel (en terecht) blessuretijd bijgeteld. Door de huidige maatregelen van de UEFA zijn we weer terug bij af: aanstellen en tijdrekken etc wordt helaas weer beloond. Wat ons betreft is de enige oplossing hiervoor het werken met zuivere speeltijd.
Dat dit hard nodig is, bewijst ook het AD, dat onderzoek deed naar de effectieve speeltijd in de eredivisie. De onthutsende uitkomst was dat er gemiddeld maar 49 minuten wordt gespeeld per wedstrijd. Gunstig voor de competitie, want het afgelopen seizoen zijn veel wedstrijden in (al dan niet terechte) blessuretijd beslist. Het wordt nu spannender en clubs als PSV en Feyenoord die vaak in de laatste minuten een wedstrijd konden beslissen, zullen het nu moeilijker krijgen.
Twee maal 30 minuten zuivere speeltijd is daarom de enige oplossing. Wat dat betreft kan het voetbal nog veel leren van andere sporten zoals het hockey.
Over Duitsland – Denemarken zullen we het helemaal maar niet hebben: de Denen hadden ook zonder onweer wel van het veld kunnen lopen. Zoals een Duitse commentator zei: ”Nog nooit was een VAR zo populair in Duitsland.”
Geert Wilders zal langzamerhand jaloers zijn op de UEFA, want de PVV dreigt democratischer te worden dan de Europese voetbalvakbond. Enige gelijkenis met het afkeuren van een doelpunt is hier wel te trekken. Het is bij een voordracht voor een ministerpost vanuit de PVV altijd verstandig de VAR mee te laten kijken…