Go Ahead heeft (te)veel kwaliteit ingeleverd en dat is op het veld terug te zien. De wedstrijden tegen Fortuna Sittard en Willem II waren armoedig, maar ondanks de 2-0 overwinning was het tegen RKC veruit de slechtste wedstrijd tot nu toe. Normaal gesproken kan alleen een nederlaag een blamage zijn, maar in dit geval was de wijze waarop de overwinning tot stand kwam tegen tien Waalwijkers een blamage.

De overwinning op RKC zegt ook absoluut helemaal niets, want de ploeg uit Waalwijk heeft net als Almere ongeveer het niveau van Volendam en U weet waar die staan. Over Volendam gesproken en de eerste divisie: als U daar de stand omdraait, dan is die logischer dan dat die nu feitelijk is…

Het zal dus om de derde plaats van onderen gaan en wij verwachten dat behalve de Eagles daarvoor PEC, Heracles en NAC de grootste gegadigden zijn. Dus is de hamvraag: Wat is voor onze Eagles een goed scenario, waarmee ze een van deze ploegen onder zich kunnen houden? Immers: RKC en Almere hebben hun handtekening al bijna onder de degradatieplannen gezet…

PEC:
In Zwolle is het hommeles: clubicoon Bram van Polen via de zijdeur weg en ze voetballen navenant. Nul punten en daar moet snel verandering in komen, want anders wordt trainer Johnny Jansen ontslagen en dan zou het zomaar eens beter kunnen gaan. Daarom moeten we hopen dat PEC zondag van Heracles wint. Dan is het weer even rustig in Zwolle en kunnen ze weer verder gaan met wat we in Deventer graag zien: verliezen.

Heracles
In Almelo loopt het ook niet lekker en daarom is het goed dat ze al twee puntjes hebben en ze er daardoor pas achter zullen komen dat ze snel versterking nodig hebben als er geen transfers meer mogelijk zijn. Een ideaal scenario dus voor ons, zeker als de Almeloers zondag in Zwolle ten onder gaan. Een gelijkspel zou eventueel ook volstaan.

NAC
Na de overwinning op Ajax denken ze in Breda dat ze kunnen voetballen. Dat laten we lekker zo! Tegen Utrecht vielen ze na 90 minuten ook pas van de roze wolk en dat zal ze nog veel vaker overkomen. Waar we vooral op moeten letten (hopen), is dat deze drie ploegen tegen Almere en RKC punten laten liggen; dat zijn namelijk echte gemiste kansen op drie punten.

Met PSV, Sparta en Ajax voor de boeg is het voorwaar geen luxe om zo te denken als Eaglessupporters. U moet dus vanaf nu heel anders (zeg maar met Boerenverstand) naar de uitslagen kijken. Of we 10e of 15e worden maakt niets uit, zolang we maar geen 16e worden.

Dat laatste staat zo goed als gelijk aan degradatie: de play-offs worden door clubs uit de Eerste divisie gewonnen, doordat de spelers bij eredivisieclubs vaak contractvrij zijn na degradatie en dan weet u wel hoe het met hun inzet is in dergelijke wedstrijden.