Good old Pierre de Coubertin zei het altijd zo mooi:  “meedoen is belangrijker dan winnen”.

Die nobele gedachte is nog niet doorgedrongen tot de voetballers en voetbalsters op de Olympische Spelen. Wij waren alweer vergeten dat er ook nog voetbaltoernooitjes zijn op de Spelen: stelt niets voor want dames (gaat niet samen met voetbal) en mannen onder de 23 met drie dispensatiespelers per team. De sterkste landen bij de heren zijn die landen waar de geboorte-administratie het slechtst op orde is.

Toch wordt dit toernooi nog serieus genomen ook. De dames van Canada bespioneerden met twee drones hun tegenstander Nieuw-Zeeland. Het doel van deze actie is voor ons onbegrijpelijk, want tactiek kun je bij de dames niet ontdekken! Die is er niet.

De mannen deden er nog een schepje bovenop want de wedstrijd Argentinië tegen Marokko werd maar liefst zeven keer onderbroken en dat was niet omdat er een handtekeningenjager op het veld kwam. Waar we in Nederland staken als er twee plastic bekertjes op het veld worden gegooid ging men hier na vuurwerkbommen, blikjesregen, etc., etc. vrolijk door.

De afloop heeft u vast meegekregen: na 16 minuten blessuretijd werd de 2-2 gescoord die twee uur later werd afgekeurd: de VAR had alle tijd er rustig naar te kijken, kon ondertussen dineren, overuren schrijven en kwam pas met de beslissing toen de spelers voor de laatste drie minuten het veld weer moesten opkomen. Marokko uitsluiten voor de rest van het toernooi zou wel het minste zijn wat moet gebeuren: maar net als UEFA en FIFA zal ook het IOC het wel weer bij een opgestoken vingertje laten waardoor de vechtersbazen regeren.

En dan zijn de Spelen nog niet eens officieel geopend. Het lijkt ons geen goed idee om een voetballer of voetbalster de Olympische eed af te laten leggen. Dan liever Femke Bol: als die op hol slaat is het tenminste om te winnen…..

P.s.: Na de protesten in Engeland en Noorwegen, het EK en dit spektakel zou het ons verbazen als dit niet het einde van de VAR in zijn huidige vorm betekent, daarover een volgende keer meer.