Als u een huis heeft op gepachte grond dan is het vervelend zijn als de verhuurder de huur zou opzeggen. De wet heeft hierin voorzien en daarom is in deze situaties vaak sprake van eeuwige erfpacht.

Zolang de huiseigenaar de pacht netjes betaalt is er dus niets aan de hand. In Arnhem is er een vergelijkbare situatie waarbij Vitesse de pacht echter niet netjes betaald heeft of beter geformuleerd alle financiële regels aan haar laars lapt. Vitesse betekent snelheid en het leek er ook op dat ze pijlsnel naar een faillissement gingen en er dus geen betaald voetbal meer in Arnhem zou zijn

De KNVB heeft een licentiecommissie die de financiële spelregels moet bewaken en die bij normaal functioneren,  met gebruik van boerenverstand,  Vitesse allang de licentie had ontnomen. Het probleem is echter dat het betaalde voetbal niet zonder Vitesse kan.

Er zijn geen clubs uit het amateurvoetbal die de stap naar het betaald voetbal kunnen maken en er worden nu op maandagavonden al diverse wedstrijden op mistroostige entourages gespeeld door jeugdelftallen omdat er anders geen volwaardige competitie is. Als Vitesse wegvalt is er ook ieder weekend nog een club vrij en hebben wij als enige land een competitie met oneven aantal elftallen.

Zoals de GA Eagles niet zonder de Adelaarshorst kunnen en het koningshuis niet zonder Máxima, kan zo kan het betaald voetbal niet zonder Vitesse. Te vrezen valt daarom dat ze in Arnhem beschikken over een eeuwigdurende licentie.