Terwijl we zitten te wachten op de uitgestelde regenachtige start van de F1 met Max die in theorie wereldkampioen kan worden in Singapore, verschijnen de updates over het drama in Indonesië waar inmiddels meer dan 125 overledenen te betreuren zijn na het ontstaan van voetbalrellen. Eerder sprak men over 174 doden, maar de autoriteiten melden dat sommigen dubbel zijn geteld, wat we ons in alle hectiek nog kunnen voorstellen ook. En hectiek, dat is niet of nauwelijks te reguleren als we de geschiedenisboeken in duiken, als is de start van de F1 inmiddels goed verlopen.
Wie het Heizeldrama via de media meemaakte, zal toen gedacht en gehoopt hebben dat niet erger kon. Op 29 mei 1985 zou in Brussel de Europa Cup-finale Liverpool – Juventus worden gespeeld. Vooraf braken echter rellen uit, waarbij Liverpoolaanhangers het Juventus vak bestormden. Daarbij kwamen 39 mensen om en raakten er nog eens 400 gewond.
Het afgelopen weekend, op de kaart op een steenworp afstand van de F1-race, was het dus nog veel erger dan in België. In Malang verloor de thuisclub met 2-3, maar het bizarre was dat er helemaal geen supporters van de tegenstander aanwezig waren. Het waren de thuissupporters die hun ongenoegen wilden uiten en het veld opstormden, alwaar de oproerpolitie met traangas optrad met bovenstaande drama als gevolg. Terecht wordt er in de vijf eredivisiewedstrijden van vandaag een minuut stilte in acht genomen.
Ook sporters zelf sterven soms binnen de lijnen een niet natuurlijke dood, soms (in)direct door supporters geweld. Voetballer Emanuel Ortega kwam in 2015 na een forse overtreding hard in aanraking met een betonnen muur en overleefde dat niet. Dat gebeurde in Argentinië waar betonnen muren met hekken spelers tegen supporters moesten beschermen, iets wat hier dus averechts uitwerkte. Hij overleed ten gevolge van een schedelbreuk.
Scheidsrechters zijn soms ook wel slachtoffer geworden van geweld. In juni jl. werd in El Salvador een scheidsrechter tijdens de wedstrijd op gruwelijke wijze vermoord door supporters die het niet met zijn leiding eens waren.
In 2016 gaf arbiter Flores in Argentinië een rode kaart aan een speler die, zoals het hoort, vervolgens het veld verliet. Deze speler kwam even later echter het veld weer op, vermoordde de scheidsrechter en verwondde met zijn pistool ook nog een andere speler. Deze dader is helaas nog steeds niet gepakt.
In ons land werd international Ignace van Swieten niet vermoord, maar hij werd wel in zijn eigen woning gemolesteerd. Dit had overigens geen verband met het voetbal, maar meer met zijn werkzaamheden als reclasseringsbeambte. Hij begeleidde een ontevreden drugsverslaafde, die Van Swieten thuis bezocht met de molestatie als triest gevolg.
In het Nederlandse amateurvoetbal is assistent-scheidsrechter Richard Nieuwenhuizen ongewild het internationale toonbeeld van voetbalagressie geworden. Inmiddels alweer tien jaar geleden werd hij bij een jeugdwedstrijd (!) door vijf jongens in elkaar geschopt, waardoor hij overleed.
De voetballerij is in veel zaken helaas een afspiegeling van wat er in de wereld gebeurt. De duidelijk zichtbare verbale kritiek van Ajax-coach Schreuder richting de arbitrage direct na afloop van de wedstrijd tegen onze Eagles had wel wat gelijkenis met het ongenoegen dat sommige boeren toonden aan het adres van minister van de Wal. En zo komt de verkiezing van Qatar als organisator van het WK qua betrouwbaarheid overeen met de uitslag van de referenda die Rusland in Oekraïne heeft gehouden. En de bestorming van de Liverpool- supporters bij het Heizeldrama lijkt in het klein op de inval in Oekraïne door Rusland.
Hebben wij in dit artikel dan niets positiefs te melden?
Ons eerlijke antwoord is nee. Daartegenover zetten we wel de belofte dat ons volgende artikel qua inhoud weer een stuk positiever en luchtiger zal zijn.