Kwalificaties voor kampioenschappen verliepen vroeger altijd simpel: Je had 8 groepen van 4 deelnemers en de 2 beste landen gingen over. Iedereen 6 wedstrijden en het was duidelijk wie wel en niet gekwalificeerd waren.

Maar waarom zou je iets wat eenvoudig is niet ingewikkeld maken, zullen de dames bij de UEFA gedacht hebben, toen ze de kwalificatieregels voor het EK vrouwen in 2025 bedachten. Jaja, de emancipatie vaart er wel bij!

In de groepen A (waarin ook Nederland speelde) gaan de eerste twee landen door. Op de DSV EK-poule app bleek overigens dat zelfs (ver) na begin van de tweede helft in de laatste minuten niemand de juiste eindstand in de poule kon voorspellen… De nummers 3 en 4 van de groepen A spelen play offs en in de groepen B en C is het halen van play-offs het hoogste doel.

Stelt u zich voor dat u stadionspeaker bent bij Kosovo tegen Montenegro: “Dames en heren, welkom bij deze eerste kwalificatiewedstrijd van de in totaal zes waarin onze dames strijden voor een plaats in de kwalificatie”. Dan gaat het met onze Eagles toch veel sneller, die spelen bij Brann Bergen direct voor de volgende ronde.

Aan de play offs bij de dames doen iets van 26 landen mee, bij de heren is het vaak één thuis- en één uitwedstrijd. Bij de dames worden de twee beste landen vrijgeloot of op alfabetische volgorde vrijgesteld voor de eerste kwalificatieronde, de voetbalbonden van Andorra, Armenië en Azerbeidzjan zijn erg voor dat laatste idee. Na de eerste kwalificatieronde blijven er 14 landen over die vervolgens strijden voor 7 plekken op het eindtoernooi.

Voor sommige landen is het een ware kunst om uitgeschakeld te worden. Een land dat in één van de groepen A speelt, kan alle 6 wedstrijden verliezen en komt dan toch voor de play offs in aanmerking. Als in de eerste en tweede play off ronde tweemaal uit wordt verloren en thuis ruimer wordt gewonnen dan is de eindronde bereikt hoewel er dan 8 van de 10 wedstrijden zijn verloren. Waar beginnen we aan… Het begint enige gelijkenissen te vertonen met de inhaalslag die sommige vrouwen menen doorgemaakt te hebben sinds de invoering van het begrip emancipatie…

Wat opvalt bij de kwalificatiewedstrijden is dat er weinig doelpunten vallen. Wie het kon presteren om naar Noorwegen tegen Nederland te kijken zonder in slaap te vallen, weet ook waarom: de helft van de tijd ligt er een speelster met kramp op de grond. Geen wonder overigens als je door dit idiote systeem nog midden in de zomer moet voetballen.
De Belgische dames waren conditioneel kennelijk wel in vorm: zij stonden het langst op hun benen want leden de grootste nederlaag, tegen Spanje werd het 0-7.

Conclusie van dit alles: boerenverstand is er, nu is het wachten op boerinnenverstand. Een werkelijk feminiene prestatie voor wie de ballen verstand heeft van voetbal…