In oktober 2024 won Ajax uit in Venlo met 13-0 en deze week werd die knappe prestatie geëvenaard, want tegen Panathinaikos werd er ook 13 keer gescoord. Dat Pasveer ook 13 keer moest vissen nemen we maar voor lief, want uiteindelijk bleek hij de held van de avond te worden.

Griekenland was vroeger de bakermat van de westerse beschaving, vooral door architectuur, wijsheid en heldendom. Ajax is ook niet voor niets genoemd naar een Griekse held. Als Ajax dan voetbalt tegen Panathinaikos dan verwacht je ook veel wijsheid en kennis op het veld.

Dat laatste viel wel tegen: toen bij de penalty’s alle veldspelers en de doelmannen waren geweest, brak er grote paniek uit: moest daarna dezelfde volgorde worden aangehouden als bij de eerste elf penalty’s of niet? Wij van Boerenverstand werden zelfs op ons vakantieadres platgebeld uit Amsterdam met de vraag of dit verplicht was. Het antwoord was natuurlijk “Nee”.
De spelregels zijn duidelijk: het mag en met simpel boerenverstand had heel Amsterdam dat ook kunnen weten. Als het niet zou mogen, dan zou een speler een blessure kunnen voorwenden of door een medespeler wat kunnen worden aangedaan (geen Ajacied zal nog willen dat Brobbey ooit nog eens een penalty neemt).

De Grieken namen de penalty’s keurig op volgorde dus met de Griekse wijsheid wat betreft spelregels viel het erg tegen. Toen ons antwoord doorkwam op de Ajaxbank, werd onmiddellijk van de volgorde afgeweken met als gevolg dat Gaaei de winnende maakte.
Je vraagt je wel af waar al die moeite voor was; Ajax krijgt het nu met het Poolse Jagiellonia aan de (Bialy)stok. Het klinkt meer als de bacterie, waar ze in onze douches wel eens last van hebben, maar verder hebben we er nog maar weinig van gehoord. Ze spelen in elk geval in dezelfde kleuren als Go Ahead Eagles en nadat ze twee seizoenen terug dankzij de huidige, nog jongere trainer dan Farioli, de degradatie ontliepen, werden ze kampioen door aanvallend voetbal. Ajax is dus gewaarschuwd! Wellicht dat Bram (van Polen) alvast een kijkje kan gaan nemen bij de club uit de buurt van de Russische grens.

Het getal 34 is bij Ajax vast verbonden met Abdelhak Nouri en alsof het zo moest zijn waren er precies 34 strafschoppen nodig om tot een beslissing te komen. Dat zijn er veel, maar het is lang geen record; dat is een reeks van 56 strafschoppen die genomen werden tijdens SC Dimona-Shimson Tel Aviv, een play-off wedstrijd voor promotie in Israël.

Hoe dan ook: Ajax toonde pas veerkracht toen het nodig was: in de strafschoppenserie. Wij van Boerenverstand lazen op de socials dat er al Ajacieden spraken over Pasveer-kracht, maar onze taalpurist sprak de wijze, bijna filosofische woorden: “Gaaie daar maar niet te vaak op focussen…”