Onze spelregelcommissie heeft een slimme methode gevonden om iedereen op het verkeerde been te zetten, want ze stellen vragen waarop niemand het antwoord weet. Afgelopen donderdag was het weer raak:
“In de finale van de nacompetitie tussen Ajax en de Eagles staat het na tien strafschoppen 8-8. De keeper van Ajax (die nog geen penalty heeft genomen) raakt geblesseerd en kan niet verder. Mag hij vervangen worden?”
Wat doe je dan als je zo’n vraag krijgt? Je appt stiekem met wat kenners in de hoop snel het goede antwoord te krijgen. Die antwoorden kwamen wel, maar ze waren allemaal verschillend en met alle antwoorden uit de zaal komen we op de volgende mogelijke antwoorden.
1: Nee dat mag niet.
2: Nee dat mag niet, maar de scheidsrechter moet wel zorgen dat we met tien tegen tien verder gaan, keuze welke speler ligt bij de tegenstander.
3: Nee dat mag niet, de scheidsrechter zorgt ervoor dat er met tien tegen tien verder wordt gegaan maar dat de speler(s) die nog geen penalty hebben genomen wel de elfde strafschop nemen.
4: Idem als drie, maar we beginnen de penalty serie weer van voren af aan, wel in de dezelfde volgorde als in de eerste serie
5: Idem als vier maar de volgorde van nemen is vrij.
6: Ja het mag
7: Ja het mag, maar de wisselspeler moet wel de laatste strafschop nemen als de gewisselde keeper er nog geen één heeft genomen.
8: Ja het mag, maar als de gewisselde keeper al een strafschop heeft genomen dan beginnen we de penaltyserie opnieuw en hoeft de elfde speler van de tegenstander dus geen penalty te nemen.
9: Ja het mag, maar alleen als er nog een wissel mogelijk is
10: Ja het mag ook als in de gewone wedstrijd alle wissels zijn gebruikt, maar in de verlenging nog niet, want in de verlenging mag je een extra wissel gebruiken.
11: Het mag niet, idem als bij 10, want de penaltyserie telt niet als verlenging.
12: Alle ja antwoorden, maar dan met de toevoeging: de speler die de doelman vervangt is ook verplicht keeper te zijn
13: Idem als antwoord 10: maar dan met toevoeging dat die speler niet de doelman hoeft te zijn, die taak mag ook door de veldspeler op zich genomen worden.
14: Alle voorgaande antwoorden maar dan met de aanvulling dat de invaller de 11e strafschop moet nemen als de keeper die nog niet heeft genomen
15: Idem 14 maar dan met de aanvulling dat als de keeper al wel een strafschop heeft genomen de invaller de 11e strafschop moet nemen.
16: Idem 14 maar dan met de aanvulling dat we de strafschoppen serie dan opnieuw beginnen in vrije volgorde
17: Idem als 14 maar dan met de aanvulling dat we de strafschoppen serie opnieuw beginnen in dezelfde volgorde als dat de eerste serie werd genomen
18: Aanvullend op alle antwoorden waarbij de penaltyserie opnieuw begint: dat dezelfde partij die de strafschoppenserie begon ook nu moet beginnen
19: Idem als 18, maar dan wordt er opnieuw getost voor de vraag wie keuze heeft om de strafschoppenserie te beginnen.
20: De spelregels voorzien hier niet; in de scheidsrechter bepaalt naar eigen inzicht.
Het juiste antwoord is nog niet boven water – het heeft verdacht veel weg van ons ingewikkelde belastingstelsel, Wie het juiste antwoord kan geven, krijgt een goede fles wijn van de voorzitter. Niet alleen onze scheidsrechters, maar ook Go Ahead Eagles is hier mogelijk bij gebaat. Hopelijk kunt u het simpel houden; de diversiteit in antwoorden leert ons: eenvoud siert.
Het slimme van de spelregelcommissie is dat ze iedereen in verwarring achter laten, vervolgens een spelletje gaan klaverjassen en dan keihard toeslaan. Geen wonder… de tegenstanders zijn nog steeds bezig met de spelregelvraag en laten zich in hun kaart(en) kijken.